ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Posted by pael 08/04/2020 0 Comment(s)

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού, αντισηπτικά, αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και καθαριστικά επιφανειών έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά.

Ριχνόμαστε καθημερινά σε μία μάχη διαρκούς αναζήτησης για μία δυσεύρετη πια συσκευασία ώστε να απολυμαίνουμε τα χέρια μας και κάθε είδους επιφάνειας.

Ο κορωνοϊός είναι ένας παθογόνος ιός, ο οποίος στη δομή του έχει ένα περίβλημα που αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν  πόσο σημαντικό είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Το σαπούνι και το χλιαρό νερό καταστρέφουν αυτό το εξωτερικό περίβλημα καταστρέφοντας τον ιό.

Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.  Ανάλογα με το που βρισκόμαστε, τι έχουμε πιάσει και γενικά με τη περίσταση το απολυμαντικό χεριών κρίνεται πολλές φορές απαραίτητο.

Όλοι μας όμως έχουμε απορίες σχετικά με τα απολυμαντικά χεριών. Τι ακριβώς είναι; Ποιο είναι το καλύτερο; Πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε; …και άλλες πολλές ερωτήσεις τις οποίες θα απαντήσουμε παρακάτω.

 

Τι είναι το αντισηπτικό χεριών; Είναι ένα προϊόν σε υγρή μορφή ή σε μορφή τζελ που εμποδίζει και εξουδετερώνει ένα μεγάλο ποσοστό μικροβίων (από 99% έως 99.9%). Είναι αδύνατο να εξουδετερωθούν όλα τα μικρόβια, όμως τα αντισηπτικά χεριών βοηθάνε με μεγάλη επιτυχία στην εξαφάνιση των βακτηρίων ώστε να υπάρχει μικρότερο ρίσκο μόλυνσης των ανθρώπων γύρω σας (οικογένεια, συνάδελφοι, φίλοι κ.α.).

 

Ποιο είναι το καλύτερο αντισηπτικό χεριών; Η σύσταση έχει σημασία. Το δραστικό συστατικό (π.χ. αλκοόλη) είναι σημαντικός παράγοντας αλλά η συνολική του σύσταση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Ιδανικά είναι όσα έχουν αλκοόλ σε περιεκτικότητα 70%. Κύριο πλεονέκτημα των περισσότερων αντισηπτικών χεριών είναι ότι προσφέρουν φροντίδα στο δέρμα και είναι ευχάριστα στη χρήση. Λόγω της αλκοόλης που περιέχουν είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα γι’ αυτό και πολλά προϊόντα περιέχουν κάποιο ενυδατικό έλαιο.

 

Πόση ώρα κάνει να δράσει το αντισηπτικό χεριών; Περίπου 20 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να δράσει ένα αντισηπτικό χεριών. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα ή σκούπισμα καθώς στεγνώνει σε πολύ λίγο χρόνο μόνο του.

 

Λειτουργεί το αντισηπτικό χεριών το ίδιο αποτελεσματικά για καθαρισμό επιφανειών; Επειδή τα αντισηπτικά χεριών περιέχουν αλκοόλη είναι δυνατόν να καθαρίσουν και αντικείμενα/επιφάνειες. Υπάρχει όμως μεγάλη ποικιλία από ειδικά απολυμαντικά επιφανειών. Αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι αυτά με αλκοόλ σε περιεκτικότητα 60-70%, χλώριο σε συγκέντρωση 0,1% και υπεροξείδιο υδρογόνου σε περιεκτικότητα 0,5%. Η χλωρίνη επίσης είναι πολύ αποτελεσματική. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα καθαριστικά ή καθαρό οινόπνευμα, παρά μόνο με κρύο νερό και όχι ζεστό γιατί καταστρέφει τα δραστικά συστατικά της.

 

Το οξυζενέ είναι κατάλληλο ως απολυμαντικό χεριών; Το οξυζενέ είναι κατάλληλο ως απολυμαντικό πληγών και μόνο για αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να χρησιμοποιείται και όχι σαν αντισηπτικό χεριών.

 

Τα αντισηπτικά προκαλούν ξηροδερμία; Η υπερβολική χρήση των αντισηπτικών  προκαλούν ξηροδερμία σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα κυρίως αν δεν είναι καλής ποιότητας. Τα καλής ποιότητας αντισηπτικά δεν προκαλούν ξηροδερμία γιατί περιέχουν μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες.

 

 

Συμβουλές:

 

  • Χρησιμοποιούμε αντισηπτικά και απολυμαντικά χεριών μόνο όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.
  • Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, διαλέγουμε καλής ποιότητας αντισηπτικά χεριών που περιέχουν μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες ώστε να μην προκαλέσουν ξηροδερμία του δέρματος.
  • Τα προϊόντα θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου και προσοχή γιατί είναι εύφλεκτα.
  • Δεν εφαρμόζουμε αντισηπτικά σε μεγάλες επιφάνειες του δέρματος μας και δεν χρησιμοποιούμε για απολύμανση των χεριών φωτιστικό οινόπνευμα ως υποκατάστατο κάποιου άλλου αντισηπτικού.

Οι συσκευασίες θα πρέπει να σφραγίζονται καλά και να μην έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Leave a Comment